Tag Archives: zikrul maut

Jemputan Menulis wasiat anda dalam kolum “wasiat dari simati untuk yang bakal mati”

7 Aug

Antara dakwah yang berkesan adalah apabila kita membaca wasiat dari oang yang telah mati, bila ia bercakap mengenai kematian. Kerana bacaan kita mengenai kematian itu sangatlah ‘real’ memandangkan yang bercakap itu telah pun berada di alam sana. Inilah yang terdekat kepada mendapat  pesanan dari simati secara real time.  jika tak percaya, cuba anda ziarah blog si mati dan baca kembali penulisan meraka- seram kan?

Namun, selalu perkara yang berlaku adalah, simati ini semasa menulis, tak fikirkan pun yang orang akan baca penulisan mereka setelah mereka mati. maka, kata-kata mereka tu ada yang tak bagus dan tak sesuai disebut oleh orang yang sudah mati, maka ahli waris mereka pun berikhtiarlah untuk memadamkan penulisan mereka demi menjaga maruah mereka.  Maka kesan seram tu pun hilang begitu saja.

Namun kawan-kawan- saya yakin sudah pun berwawasan bahawa tiap kali menulis, tak kisah jika penulisan tersebut dibaca selepas mereka mati- betul tak? ( kalau tak betul, betulkan ya!). Pastikan penulisan kita adalah ‘death compliant.’

Apa yang saya nak cadangkan disini lebih fokus dan berkesan lagi- iaitu  bukan sekadar ‘death compliant’ tetapi terus ‘death in spirit’ . Saya mengajak setiap seorang dari kita menuliskan sekurang-kurangnya satu wasiat yang memang khas ditulis untuk dibacakan setelah anda mati nanti. Koleksi tulisan ini kita himpunkan dalam blog bernama “wasiat simati untuk yang bakal mati’.

Saya sebenarnya dah buat blog tu,- wasiat simati untuk yang bakal mati-  tapi lupa pula di mana leatknya, sya ni bukannya techie savvy sangat. Maka untuk memudahkan hidup, saya buat saja kolum  dalam blog saya yang bernama “projek dunia akhirat” . Kita akan publishkan dululah semua artikel sebab kalau nak tunggu mati baru publish, takut publisher nya pula mati dulu he he (semoga saya mendapat husnul khatimah) Tapi jika da sesiapa yang mati- kita alehkan ke kolum yang khas untuk yang dah mati- ha- baru kow mesej dakwah dari simati.

Maka- kawan-kawan. Mula mula mohon sharekan cadangan ini sebanyak mungkin, kemudian sila mula menulis wasiat anda. Jangn risau kalau tak best, anda sentiasa boleh mengedit dan menghantarkan versi baru, atau artikel pesanan baru, wasiat bukan hanya satu. saya sendiri bercadang , jika diizinkan allah dan jika keutamaan lain dipenuhi, untuk menulis buku bertajuk sama.

Janganlah tulis wasiat faraid harta atau suruh bayar hutang. tulis wasiat supaya orang beriman. dakwah dari alam kubur- semoga menjadi amal jariah, nanti kita dikubur, pahala masuk- passive income, perpetual income- insyallah.

tuan puan boleh menghantarkannya di inbox saya ( FB nadiyah elias) , post di wall saya, atau tempelkan saja dalam komen di bawah cadangan ini dalam blog perancangan/projek dunia akhirat saya ( wordpress). Nanti kita susunkan mengikut giliran kematian.

Semoga Kita Jumpa di Sana Dalam Keredhaan Allah

6 May

link kepada berita kematian Allahyarham Dalilah. Saya amat terlambat mendapat berita mengenainya.

http://elviza.wordpress.com/2010/07/19/dalilah-tamrin-1968-2010/

Saudara saya, Allahyarham Dalilah Tamrin, dalam kenangan.

Saya tidak mengenali beliau secara rapat. Sekadar pengikut blog dan FB Allahyarham. Saya pernah menghantar nota menegur baliau atas gambar yang membuka aurat.  Tak sangka, belaiu menyambut manis terguran tersebut dan menga addkan saya dalam FB. Dari situ saya mengenali  sikap dan pemikiran beliau, dan jatuh cinta kepada beliau. Semoga Allah mengampuni semua dosa beliau dan memasukkan beliau ke dalam golongan hamba yang diredhai, dan semoga kita  juga  sedemikian. Marilah kita sama-sama membacakan  surah fatihah, dan menghadiahkan fadhilat atau keberkatannya kepada Allahyarham Dalilah, dengan izin Allah.

Saya tidak ingin bersedih atas pemergian beliau menghadap kepada Allah, cuma ingin mengambil semangat di sini, untuk meneruskan kehidupan ini sebagai peluang yang diberi Allah, untuk berikhtiar lagi mendapat keredhaanNya.

Bagaimana kah langkah-langkah kita seharian untuk mendapatkan keredhaanNya?

1) Setiasa bertaubat, iaitu kembali ke pangkuan Allah memohon ampun dan restu, menyemak diri jika ada tingkahlaku yang tidak menepati syarak atau sumbang, dan berazam untuk mambaikinya. Untuk ini, kita juga harus berdoa supaya Allah sentiasa menunjukkan kepada diri kita jika ada  tingkahlaku  sumbang yang perlu dibaiki, kerana tanpa teguran dan bimbingan dari ALlah, kita tentu akan merasa puas hati saja dengan tingkahlaku kita dan tidak nampak kesalahan sendiri yang perlu diperbaiki.

2)Sentiasa berikihtiar melengkapkan lagi diri dengan ilmu-ilmu yang akan membimbing kita menjadi hambanya yang taat. ini termasuk tauhid, fiqh dan tasawwuf

3)Sentiasa dalam usaha meningkatkan amal, memulakan amalan baru serta istiqamah dalam amalan yang telah sedia ada

4)Sentiasa berikhtiar untuk menyebarkan ajaran agama, saling memotivasikan antara satu sama lain untuk masing-masing berlumba mengejar keredhaan Allah.

Dalam menjalankan ikhtiar-ikhtiar di atas, kita bertawakal kepada Allah, memohon kekuatan dan pertoongan daripadanya, dan  mempuyai harapan yang tinggi bahawa Allah tidak akan mengecewakan  harapan hambaNaya kepada Nya. Kita yakinkan diri dengan janji Allah bahawa Dia suka untuk bertemu hambaNya yang suka untuk bertemu denganNya.

Jika kita berterusan dalam keadaan begini, bolehla kita  memandang positif  terhadap kematian, sehingga mungkin juga  ada di antara kita yang meningkat ke tahap merindui saat bertemu dengan Allah.

Ajal kita mungkin hari ini- Sudah bersediakah kita?

27 Apr

Utusan Malaysia Online – Terkini.

Anak dewasa kepada seorang sahabat saya telah meninggal dunia semalam. Arwah baru berumur 27 tahun. Mari kita hadiahkan pahala dan keberkatan fatihah atau yassin untuk beliau. SemoAllah mengampuni semua dosa-dosa beliau dan mengangkat darjah beliau  menjadi dalam golongan hamba yang soleh.

Bagi kita yang masih diberi masa di dunia ini, eloklah mengambil pengajaran dari peristiwa yang berlaku- ajal dan maut tidak mengenal umur. Maut boleh menjemput pada bila-bila masa sahaja tanpa notis. Anak-anak saya yang dewasa juga berumur 27 dan 28. Dari cakap-cakap mereka, saya tidak nampak lagi wawasan mereka melangkau hingga ke akhirat. Betul, mereka dirikan solat dan tutup aurat, tapi selain dari menunaikan perintah wajib tersebut, adakah mereka bangun pagi dengan azam untuk meningkatkan bekalan amal bagi hari tersebut. Perbincangan juga lebih kerap berlegar sekitar peningkatan kerjaya dan kewangan. Saya tidak boleh marah atau kecewa dengan mereka. Saya sendiri juga semasa muda daulu, jarang memikirkan perkara-perkara akhirat secara harian.

Walaupun tidak salah mebincangkan hal duniawi, saya selalu terfikir-fikir, bagaimanakah untuk mengubah wawasan seseorang daripada memikirkan perancangan kebajikan di dunia sahaja- kepada perancagan akhirat. Saya belum berjaya menarik perhatian anak-anak saya dalam perkara ini, dan saya masih mencari-cari formula peringatan yang berkesan bagi orang muda yang belum terfikir mereka akan mati hari ini.

Bagi kita yang lebih tua pula, pelbagai peringatan telah diberikan oleh Allah kepada kita untuk mengingatkan kita mengenai betapa sangat sementaranya dunia yang kita huni ini. Selain dari kulit yang semakin mengedut dan rambut yang mula beruban, kita juga di ziarahi penyakit-penyakit remeh temeh- lenguh, sengal, terseliuh, dan macam lagi reaksi badan akibat semakin lemah menghadapi cabaran dunia. Namun, lebih banyak masa seharian kita tumpukan kepada penyenggaraan tuntutan kerjaya, dan bukan kepada bekalan akhirat.

Saya selalu memikirkan bahawa manusia tidak bertungkus lumus menyediakan bekalan akhirat kerana mereka ‘perasan’ bahawa mereka akan hidup lebih lama lagi, maka mereka bertangguh. Namun, saya memerhatikan, terdapat sahabat yang telah diberitahu oleh doktor bahawa mereka mempunyai masa yang pendek saja lagi untuk hidup. Adakah mereka bertungkus lumus beramal dan berdakwah?  Sedih untuk menyatakan- tidak juga. Saya membaca blog  beberapa orang yang telah mengidap penyakit  yang membawa maut ( walaupun kita tidk bolhe menghukum begitu- pada adatnya lah, ianya begi Entries kepada blog dan facebook merka juga lebih kepada perkara remeh temeh harian dan bukan kepada ikhtiar akhirat. Saya bukanlah nak mengkritik kelemahan mereka. Saya cuma terfikir, adakah semua insan begitu, lebih cenderung kepada kehidupan seharian disini daripada berfikir apa yang ada diseberang sana, walau pun sudah mendapat tiket ke sana.

Saya masih belum menjumpai formula yang berkesan untuk mengajak semua orang . termasuk diri saya , supaya lebih akhirat oriented berbanding dengan dunia oriented. Setakat ini, cuma beberapa tips untuk meningkatkan amalan harian. Semoga Allah memberi cahaya yang terang, menunjukkan jalan bagaimana untuk berkempen sedemikina kepada orangramai.

wallahualam