Semoga Kita Jumpa di Sana Dalam Keredhaan Allah

6 May

link kepada berita kematian Allahyarham Dalilah. Saya amat terlambat mendapat berita mengenainya.

http://elviza.wordpress.com/2010/07/19/dalilah-tamrin-1968-2010/

Saudara saya, Allahyarham Dalilah Tamrin, dalam kenangan.

Saya tidak mengenali beliau secara rapat. Sekadar pengikut blog dan FB Allahyarham. Saya pernah menghantar nota menegur baliau atas gambar yang membuka aurat.  Tak sangka, belaiu menyambut manis terguran tersebut dan menga addkan saya dalam FB. Dari situ saya mengenali  sikap dan pemikiran beliau, dan jatuh cinta kepada beliau. Semoga Allah mengampuni semua dosa beliau dan memasukkan beliau ke dalam golongan hamba yang diredhai, dan semoga kita  juga  sedemikian. Marilah kita sama-sama membacakan  surah fatihah, dan menghadiahkan fadhilat atau keberkatannya kepada Allahyarham Dalilah, dengan izin Allah.

Saya tidak ingin bersedih atas pemergian beliau menghadap kepada Allah, cuma ingin mengambil semangat di sini, untuk meneruskan kehidupan ini sebagai peluang yang diberi Allah, untuk berikhtiar lagi mendapat keredhaanNya.

Bagaimana kah langkah-langkah kita seharian untuk mendapatkan keredhaanNya?

1) Setiasa bertaubat, iaitu kembali ke pangkuan Allah memohon ampun dan restu, menyemak diri jika ada tingkahlaku yang tidak menepati syarak atau sumbang, dan berazam untuk mambaikinya. Untuk ini, kita juga harus berdoa supaya Allah sentiasa menunjukkan kepada diri kita jika ada  tingkahlaku  sumbang yang perlu dibaiki, kerana tanpa teguran dan bimbingan dari ALlah, kita tentu akan merasa puas hati saja dengan tingkahlaku kita dan tidak nampak kesalahan sendiri yang perlu diperbaiki.

2)Sentiasa berikihtiar melengkapkan lagi diri dengan ilmu-ilmu yang akan membimbing kita menjadi hambanya yang taat. ini termasuk tauhid, fiqh dan tasawwuf

3)Sentiasa dalam usaha meningkatkan amal, memulakan amalan baru serta istiqamah dalam amalan yang telah sedia ada

4)Sentiasa berikhtiar untuk menyebarkan ajaran agama, saling memotivasikan antara satu sama lain untuk masing-masing berlumba mengejar keredhaan Allah.

Dalam menjalankan ikhtiar-ikhtiar di atas, kita bertawakal kepada Allah, memohon kekuatan dan pertoongan daripadanya, dan  mempuyai harapan yang tinggi bahawa Allah tidak akan mengecewakan  harapan hambaNaya kepada Nya. Kita yakinkan diri dengan janji Allah bahawa Dia suka untuk bertemu hambaNya yang suka untuk bertemu denganNya.

Jika kita berterusan dalam keadaan begini, bolehla kita  memandang positif  terhadap kematian, sehingga mungkin juga  ada di antara kita yang meningkat ke tahap merindui saat bertemu dengan Allah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: