Dakwah Bil Hikmah (DBH) – Menjalankan projek amal di tempat anda

20 Oct

Saya sebenarnya ingin membuka website bertajuk dakwah bil hikmah, atau apa yang sekitar lingkungan keluarga saya pendekkan sebagai DBH. Namun memandangkan sasaran pembaca adalah sama- iaitau mereka yang ingin mendekatkan diri kepada Allah, maka saya ekonomikan projek dan akan hanya membuka ruangan DBH sebagai salah satu dalam kategori Projek Dunia Akhirat (PDA).

Saya amat-amat berharap agar saudara, jika terbaca ruangan ini, akan memberitahukannya kepada rakan anda dan membawa mereka ke sini. Bukanlah tujuan saya untuk popular, tetapi sebagai ikhtiar untuk menyampaikan dakwah dalam kapasiti saya sendiri – tentulah kita nak seruan kita sampai kepada seramai orang yang mungkin.

ustazah saya Ustazah Zaharah Abu Bakar, selalu berpesan. Kita tak boleh mengharap untuk masuk syurga seorang kerana urusannya tidak dibuat begitu. Jika kita ingin masuk ke syurga, tugas kita untuk mengajak serami orang yang boleh untuk bersama masuk syurga.

Ada pelbagai jalan berhikmah untuk berdakwah, dan antara yang paling berhikmah adalah dengan membuat kerja-kerja amal, dan mengajak orang lain bersama membuat aktiviti kerja-kerja amal. Ia lebih mudah dari dakwah langsung seperti mengajak orang menuntut ilmu dan tingkatkan amal ibadat.

Aktiviti kerja kerja amal ini mempunyai dua sasaran dakwah utama; iaitau 1) penerima khidmat masyarakat 2) penyumbang khidmat masyarakat. hari ini saya ingin tambahkan sasaran kerja-kerja DBH saya kepada golongan ketiga iaitu saudara 3) aktivis khidmat masyarakat.

Bagi golongan pertama, apabila ada saudara sesam islam membntu mereka walaupun sedikit, akan menceriakan diri mereka dan membuatkan mereka lembut hati terhadap ugama. Bagi golongan kedua, mereka ini memang berminat untuk melakukan amal, tetapi hanya akan melakukan apa yang mudah, yang dah ada depan mata, dan yang tidak memerlukan pengoranan yang terlalu berat buat mereka.

maka, bagaimanakah projek amal boleh berjalan dengan sendirinya? Dengan usaha dan ikhtiar golongan ketiga- iaitu saudara sebagai aktivis yang secara proaktif, memikirkan mengenai projek-projek amal ini.

Antara formula langkahnya adalah:
1) lihat sekeliling dan cari ruang membuat amal. Lihat sesiapa yang memerlukan bantuan dan lihat apa yang boleh dibantu. Jika anda telah lama menjalankan aktiviti ini, tidak lama lagi, anda tidak perlu lagi melihat sekeliling, kerana pihak yang memerlukan bantuan sendiri akan datang mencari anda atau dirujuk oleh orang lain kepada anda. Anda harus bijak untuk bantuan yang bagaimana yang boleh dijadikan projek, dan bantuan mana yang elok ditinggalkan sahaja buat sementara waktu. Anda juga harus bijak menangani permohonan banutan kerana anda tidak mahu sehingga anda dieksploitkan oleh pihak yang mengambil kesempatan. namun dalam menolak permintaan, anda harus bijaksana kerana kita tidak sekali-kali patut melukakan hati orang di dalam proeek amal ini.

2) langkah dua adalah anda melihat projek dalam bentuk yang orang lain boleh juga tutur menyumbang mengikut kapasiti mereka. Di sini anda harus bijak psikologi, membaca sumbangan yang bagaimana yang mudah orang beri, dan sumbangan yang bagaimana yang susah diberi. Selalunya orang yang bekerja tidak kisah menyumbang wang, tetapi sangat berkira dengan masa dan tenaga, sementara golongan sederhana pula tidak kisah menyumbangkan masa dan tenaga, tetapi mereka mungkin perlu diberi sedikit pampasan kewangan kalau tidak pun upah sepenuhnya. Kebijaksanaan anda mengurus sumber yang ada akan mneumbang kepada kejayaan projek

3) langkah tiga adalah ikhtiar dan tanggungjawab. Anda sebagai peneraju projek harus bertanggungjawab memberi komitmen masa, tenaga dan juga wang sendiri untuk menjayakan projek. Cuma, jika anda bijak, sumber dari orang lain boleh disalurkan dengan optimum supaya sumber anda sendiri boleh digunakan untuk memikirkan projek lain. Seandainya tiada lagi penyertaan dari masyarakat sekeliling, jangan risau, teruskan saja projek dengan diri sendiri, ahli keluarga, dan sahabat-sahabat yang rapat, dan mulakan dengan satu projek dahulu. Seperti yang dinasihatkan oleh Rasulullah SAW mengenai amal yang disukai Allah, biar sedikit tapi berterusan.

beberapa peringatan:

Jangan paksa orang lain melibatkan diri. Projek amal adalah pekerjaan sunat. Anda sendiri juga memilih untuk melakukan aktiviti tersebut. hanya kerana anda memilih aktiviti tersebut, jangan jangkakan orang lain juga mesti sedemikian. Berbaik sangkalah kepada rakan yang tidak mahu melibatkan diri. Mungkin mereka mempunyai perjuangan yang lebih tinggi keutamaan dari projek amal anda.

jangan buat projek yang tidak berkesudahan. Orang mudah jemu dengan apa saja yang tiada penghujungnya. Pekerjaan sara diri dan ibadat khusus wajib dilakukan berterusan, tetapi projek seperti amal adalah sunat sahaja. Oleh yang demikian, rancangkan projek supaya ianya kecil dan mampu dijayakan, dan mempunyai tarikh akhir. Dengan yang demikian, ahli-ahli yang terlibat boleh merasakan perasaan jaya menyelesaikan projek dan akan lebih terbuka dengan projek-projek kecil yang lain di masa hadapan. Jika anda membuat projek besar yang berterusan, penyumbang akan jemu dan akan meninggalkan anda satu demi satu. projek amal yang besar dan berterusan mesti melibatkan pekerja yang dibayar secara profesyenal dan bukan pampasan sedikit wang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s